De mange udbud og indsatser er emnemæssigt løst koblede, men de udgår typisk fra hver deres ’kasse’, og der er ikke en klar eller systematisk opdeling eller samarbejdsstruktur.
Det er derfor ikke muligt her, på den begrænsede plads og for en bred målgruppe, at give et fuldt dækkende billede af mulighederne. Som inspiration gives dog her i det følgende et udpluk af relevante udbud, som kan være et sted at starte, hvis man søger støtte til at gøre en teknologisk mulighed til virkelighed.

Innovationsfonden

Fonden har ansvar for danske bevillinger til forskning, teknologiudvikling og innovation, der tager udgangspunkt i samfundets og virksomheders udfordringer og behov. Fonden ledes af en uafhængig bestyrelse, der udmønter midler og beslutter, hvordan virkemidlerne fremadrettet skal prioriteres og den er dermed en armslængde fra det politiske system. Årligt budget på cirka 1,5 milliarder kroner.
Innovationsfonden investerer i iværksættere, forskere og virksomheder med viden og idéer, der skaber vækst og arbejdspladser i Danmark, og som ønsker at fokusere på nye muligheder. I Fonden bruger helt bevidst vendingen ’investere’ om de penge, der skydes i projekter, men der kræves hverken ejerandele eller returnering af pengene. Der fokuseres på projektets muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser. Både før der investeres og undervejs i projektforløbet.
Målet er: At styrke innovationen i Danmark ved at øge antallet af innovative virksomheder, at øge antallet af højtuddannede medarbejdere i virksomhederne, at skabe løsninger på konkrete samfundsudfordringer gennem viden og ny teknologi og at øge private virksomheders investeringer i forskning og udvikling.
Der er fire investerings/støtte indgange:

  • Grand Solutions: Til markante investeringer og længerevarende projekter/partnerskaber, som har fokus på forskning, udvikling og/eller kommercialisering, og som løser en samfundsmæssig udfordring og skaber vækst
  • InnoBooster: Til mindre virksomheder, iværksættere og forskere med gode udviklingsplaner og en stærk idé, der har brug for mere viden.
  • Talenter: Til studerende, nyuddannede eller forskere, der ønsker at blive iværksættere, eller som ønsker at få en forskerkarriere i det private som Erhvervs PhD, Erhvervs Post Doc.
  • Internationale samarbejder.

Erhvervs- og Vækstministeriet – Nyt erhvervspartnerskab skal fremme brug af data og robotter

Erhvervspartnerskabet for avanceret produktion skal over de næste fire år formidle viden og udmønte 42 mio. kr. til fremme af avanceret produktionsteknologi og til en digital omstilling i danske produktionsvirksomheder.
I regeringens strategiske arbejde for et Danmark i Vækst er det en topprioritet at sikre, at Danmark kommer med på bølgen omkring Industrialisering 4.0, hvor brugen af data, robotter og avanceret teknologi flyder sammen. Mange SMV’er har i dag ikke en automatiseret produktion og benytter ikke digitalisering eller teknologi i samme grad som de store virksomheder. Det nye partnerskab skal derfor, ud over at formidle viden om de muligheder, der ligger i omstillingen til avanceret produktion, derfor også give direkte økonomisk tilskud til danske, små og mellemstore produktionsvirksomheder.
Tilskuddet til den enkelte virksomhed vil have to formål:

  • At afdække de potentialer der er i virksomheden ved anvendelsen af ny automatiserings- og digitaliseringsteknologi.
  • At understøtte implementeringen af ny teknologi i de af virksomhederne, der har det største automatiserings-/digitalisering-potentiale og viljen til at anvende ny teknologi.

Erhvervspartnerskabet etableres med deltagelse af DI Industrisamarbejdet/DI Digital, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv/IT Branchen, Dansk Metal, IDA Ingeniørforeningen, GTS-Foreningen, Håndværksrådet samt Erhvervsstyrelsen (som har formandsskabet).

Erhvervs- og Vækstministeriet – Produktionspanel 4.0

Regeringen har nedsat ”Produktionspanel 4.0”, der skal øge den digitale og teknologiske omstilling i danske produktionsvirksomheder – særligt de små og mellemstore. CEO Niels B. Christiansen fra Danfoss bliver formand for panelet, der skal løfte produktions-Danmark ind i den fjerde industrielle revolution.
Panelet skal i sit arbejde og sine anbefalinger adressere følgende udfordringer:

  • Virksomhederne (særligt SM’er) skal have et generelt digitalt løft.
  • Barrierer for investeringer i digitalisering.
  • Erhvervslivets behov for digitale kompetencer.
  • Regulering af det offentliges rolle for understøttelse af digitale forretningsmodeller.

Produktionspanelet afleverer senest april 2017 en rapport til regeringen med anbefalinger til initiativer, der kan bidrage til, at Danmark kan gribe de muligheder, som ligger i industrialisering 4.0. Opfølgningenpå anbefalingerne gennemføres inden for eksisterende statsfinansielle rammer.

Industriens Fond

Industriens Fond er en privat, uafhængig fond, som arbejder på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Industriens Fonds bestyrelse uddeler årligt i omegnen af 100 mio. kr. til relevante projekter, som fremmer dansk erhvervslivs – og i særdeleshed dansk industris – konkurrenceevne. Fonden har i dag over 80 aktive projekter, som alle er præsenteret på Fondens hjemmeside.
IF yder dels støtte ud fra en række temaindkaldelser, hvor der løbende præsenteres nye emner. Dels støttes projekter, relateret til en fast liste af emneord, hvor et af emnerne er Ny teknologi. Et eksempel på et sådant igangværende projekt er Spionagetesten, støttet med 2,2 mio. kr. Formålet med projektet er at udvikle et digitalt værktøj til danske industrivirksomheder, så de får overblik over eget beredskab, opnår konkrete redskaber til at forbedre informationssikkerhed og så de også udvikler et værn mod spionage.

Markedsmodningsfonden

Markedsmodningsfonden støtter test og tilpasning af nye, innovative produkter og services. I 2016 uddeler fonden 56,4 mio. kr. Virksomheder kan opnå medfinansiering til test og tilpasning af produkter i et realistisk miljø, eller de kan få en garantistillelse, som giver slutkunden tryghed ved køb af nye, innovative løsninger. Fondens formål er at yde tilskud til den sidste markedstilpasning, inden produktet/servicen er klar til markedsintroduktion.
Det er nødvendigt, at projektet har bl.a. følgende karakteristika:

  • Har en tilpas nyhedsværdi, som adskiller sig fra eksisterende produkter og services på det globale marked.
  • Har et stærkt kommercielt fundament.
  • Organisation/relevante samarbejdsparter.
  • Skaber vækst og beskæftigelse.

To af de 6 områder, inden for hvilke fonden yder tilskud, er Informations- og kommunikationsteknologi samt Materiale- og produktionsteknologi
Både store og små virksomheder kan benytte programmet til medfinansiering af nye tiltag og til test og tilpasning af et produkt for bedre at kunne nå markedet. Fonden har intet loft for støtte, men giver typisk 1,2-5 mio. kr. til demonstration og markedsmodning af nye produkter. Tilskudssatserne er – afhængigt af organisationstypen – på 40-6%.

MADE

Foreningen MADE har til formål at bidrage til bevarelse og styrkelse af Produktion i Danmark. MADE er dels finansieret via offentlige midler (en SPIR bevilling til et Offentlig-Privat Projekt partnerskab) og dels via tilskud fra fonde og medlemskontingenter. Medlemmerne er 5 universiteter, to GTS’er samt 85 virksomheder.
MADE udbyder løbende demonstrationsprojekter, enten for enkeltvirksomheder eller som klyngeprojekter. Netop nu i efteråret lyder tilbuddet til SMV’er på udforskning af mulighederne med 3D-print i produktion eller implementering af nye ledelsesværktøjer. I MADE’s klyngeprojekter sættes SMV’er sammen i et konkret forløb, hvor der deles erfaringer og viden. På samme måde giver MADE’s demonstrationsprojekter virksomheder mulighed for at få testet en ny idé eller få hjælp til at løse en specifik udfordring. Da mange virksomheder er optaget af mulighederne med digitalisering, har MADE fra 2016 haft et særlig fokus på digitalisering og der er indgivet en ansøgning herom til Innovationsfonden under deres Grand Solutions.

Ny digital kommission SIRI, ledet af Radikale Venstre og IDA

SIRI Kommissionen har to primære opgaver: Dels skal den kortlægge, hvordan Danmark kan udnytte vækst- og jobmuligheder ved kunstig intelligens og digital disruption. Dels skal den skabe opmærksomhed om, hvad forandringerne kommer til at betyde for det danske samfund. Med andre ord skal SIRI få de danske politikere til at se fremtiden i øjnene.
Kommisionen ledes af Formændene Ida Auken (Radikale Venstre) og Thomas Damkjær Petersen (Ingeniørforeningen, IDA). Desuden deltager repræsentanter fra både forskningsverdenen, erhvervsliv og interesseorganisationer, nemlig FTF, Dansk Erhverv, Dansk psykologforening, Etisk Råd, Dansk Design Center, DTU, Ålborg Universitet, Microsoft, Siemens, IBM, Unsilo og Dare Disrupt, Singularity University amb. i Danmark . Kommissionen opfordrer til, at man følger og kommer med indspark til arbejdet på #sirikom

Mere koordinering ønskelig

Ser man på de mange udbud og indsatser, er der ingen tvivl om at der både fra offentlig og privat side er et stort ønske om at ville støtte anvendelsen af nye teknologier, og i særdeles hed teknologier knyttet til digitalisering. De enkelte tiltag virker hver for sig fornuftige og gennemgående attraktive ikke blot for store virksomheder og organisationer, men også SMV’er og iværksættere. Det skræmmende er, at der er så ringe sammenhæng og koordinering mellem de forskellige udbud, hvilket bl.a. kan føre til at der anvendes unødigt meget tid på ansøgningsarbejde, når flere forskellige udbud skal adresseres. Samlingen af en række tidligere enkelt stående offentlige udbud under Innovationsfonden var bestemt en god ide. Det vil være ønskeligt, om der herudover kan ske en koordinering med mange af de øvrige udbud.

Væksthus illustrerer udbudsjunglen

Væksthusene i de forskellige regioner har både lokale støtteudbud, samt udbud der går på tværs af regionerne, og udnyttelse af ny teknologiske muligheder er et udbredt tema. Desuden er der et markant fokus på start-up-virksomheder. Selv med denne afgrænsning er udbuddet stadig meget stort. Væksthus Hovedstaden har dog forsøgt at skabe en oversigt over det danske start-up økosystem, der fint illustrerer det enorme udbud.
Yderliger info:
http://startvaekst.dk/file/602801/overblik-erhvervsfremme.pdf